Yazımızda SEO uyumlu makalenin nasıl yazıldığını, Google’ın kurallarına uyarak SEO uyumlu içerikleri nasıl üretildiğini öğreneceğiz.
Yazınıza başlamadan önce mutlaka 160 karakter olacak şekilde içerik özeti oluşturun. İlk 100 kelimede mutlaka anahtar kelimenizi geçirin.
Başlık ipuçlar
Başlıkta mutlaka anahtar kelime kullanın
Başlıkta sayfanızın konusu olmalıdır.
Başlıkta okuyucuya, ne okuyacağına dair bilgi verir.
Başlık 20-70 karakter uzunluğunda olmalıdır.
Dikkat çekici bir başlık olmalı.
Doğal başlıklar kullanın, kopyadan uzak durun.
Sadece bir ana başlık(h1) kullanın.
İçerik ipuçlar
İçerik en az 300-600 kelime arasında olmalıdır.
Oluşturduğunuz içeriğin ilk %10luk kısmında anahtar kelimenizin geçmesini sağlayın.
İçeriğe başlamadan önce mutlaka 160 karakterlik özet yazın.
Özette mutlaka anahtar kelimeniz geçmeli.
İçeriğinizde iç bağlantılar kullanın.
İçeriğinizde konuyla alakalı dış bağlantılar kullanın.
İçeriğinizin %2 – %3’nde anahtar kelimemenizin geçmesine önem gösterin.
Görsel ipuçları
İlgi çekici görseller kullanın.
Görseller de alt etiketi kullanın
Görselleri optimize etmeyi unutmayın.
Görsellerde mutlaka açıklama kullanın.
Açıklamanızda mutlaka anahtar kelimenizi geçirmeye önem gösterin.
SEO uyumlu makalede başlığın önemi
HTML’in altı farklı başlık etiketi vardır. H1,H2..H6 şeklinde sıralamaya sahiptir ve SEO açısından en önemlisi H1 etiketi, en önemsizi H6 etiketidir. Başlık etiketleri ne kadar büyükse o kadar önem sahip içerik olduğu anlamına gelmektedir.
Başlık etiketlerine arama motorları SEO uyumlu makale faktörü açısından oldukça önem vermektedir. Eğer anahtar kelimeniz başlıkta bulunuyorsa arama sonuçlarında önemli bir avantaj sağlayacaktır. Başlık uzunluğunuzun 70 karakter uzun olması arama motorlarında spam gibi görünmesine neden olabilir.
Başlıklarda çözüm ve öneri etiketleri kullanın
Website başlığınıza çözüm, öneri ve görüş gibi etiketler paylaşmak, web sitenize gelecek organik ziyaretçileri meraklandırarak sitenize ziyaret etme olasılığını arttırmaktadır. Google kullandığı algoritmada bu özelliğide kullananların web sitelerini arama sonuçlarında ön sıralara taşımaktadır.
İlgi çekici görseller kullanın
Yazınızın konusuyla alakalı en ilgi çekici görseli kullanın. Ama görseli mutlaka optimize etmelisiniz. Makaleninizin SEO uyumlu makale olabilmesi olabilmesi için Google açısından önemli bir kriterdir.
Görselde altyazı bölümüne mutlaka anahtar kelime eklemeyi unutmayın.
CSS Sprite kullanarak resimlerinizi tek bir dosyada birleştirmeniz daha hızlı bir erişim sağlayabilir.
Site içi ve site dışı bağlantılar kullanın
SEO uyumlu makalede iç ve dış bağlantılar kullanımı; Dış bağlantılarının kullanımı, makale içerisindeki dış bağlantılar Google’ın sayfanızın içeriğinin neyle alakalı olduğunu çözmesine fayda sağlar. İç bağlantıların kullanımı, makale içerisinde kullanılan iç bağlantılar, web sitenize gelen ziyaretçilerin bir menüde gezer gibi gezmesine olanak sağlar. Arama motoru robotlarının içeriklerinizi bulmasını kolaylaştırır.
Web site hızınızı arttırın
İnternet kullanıcılarının %75’i 4 sanayiden uzun süren bir siteden hemen çıkıyor ve bir daha ziyaret etmiyor. CDN kullanarak, görselleri optimize ederek ve daha hızlı Hosting tercih ederek websitenizi hızlandırabilirsiniz. Web sitenizdeki javascript ve CSS’leri sıkıştırın.
Web sitenizde sosyal paylaşım butonları kullanın.
SEO uyumlu makale ile pek alakası olmasada web sitelerinde sosyal paylaşım ikonları bulunan web sitelerde, sayfanın paylaşılma olasılığı %700 artmaktadır. Sosyal ağlarda paylaşılan makaleler daha çok dikkat çekeceğinden web sitenize ziyaretçi çekmesine yardımcı olur.
SEO uyumlu makalede içerik uzunluğu nasıl olmalı?
Google uzun içerikli sayfaların daha otoriter olduğunu düşünmektedir. Web sitenizdeki içeriğin uzun olması faydalı gibi gözüksede tekrara girmemeye ve anlatım bozuklukları yapmamaya özen göstermelisiniz. Uzun içerikler sayesinde web sitenize gelen ziyaretçilerin de etkileşim süresi artacağı için web sitenizdeki ziyaretçi bekleme süresini de arttırabilirsiniz. İçeriğinizin uzunluğu doğrudan SEO uyumlu makale olması açısından oldukça önemlidir.
Anahtar kelime kullanımı
SEO uyumlu makale yazma konusunda anahtar kelime kullanımı oldukça önemlidir. Doğru kullanıldığı takdirde sıralama açısından inanılmaz fayda sağlar. Özellikle yazdığınız içeriğin ilk yüz kelimesinde geçmesi gerekmektedir. Anahtar kelime yoğunluğu %2 ve %3 arasında olmalıdır. Aşırı anahtar kelime kullanımı sitenizi spam durumuna düşürür ve Google arama sonuçları algoritmasında spama takıldığı için web siteniz zarar görür.
SEO uyumlu makalede SEO dostu URL’ler kullanın
Örneğin bilisimgundem.com/01-01-2020/kategori/yazi-basligi SEO uyumu açısından oldukça kötü etki yaratmaktadır. Başlığınız 70 karakterden uzun ise Spam’a düşme olasılığınız artacaktır. bilisimgundem/yazi-başlığı şeklinde paylaşımda bulunmanız siteniz açısından oldukça büyük fayda sağlayacaktır. Google kısa URL’leri daha fazla önemser ve ön plana çıkarır.