Connect with us

Wordpress

WordPress Robots.txt dosyası kullanımı

Published

on

wordpress robots.txt

Hiç robots.txt dosyası terimini duydunuz mu? Çoğu web sitesinde bir robots.txt bulunur. Ama çoğu web site sahibi ne anlama geldiğini bilmemektedir.

Robots.txt dosyası, web sitenize gelen botları kontrol etmenizi sağlar.
A’dan Z’ye WordPress Robots.txt dosyası kullanımı.

WordPress Robots.txt nedir?

WordPress robots.txt hakkında konuşmadan önce “robots” kelimesinin ne anlama geldiğini tanımak önemlidir. Robotlar İnternetteki web sitelerini ziyaret eden her tür “bot” olarak tanımlanır. En yaygın örneği arama motoru tarayıcılarıdır. Bu botlar Google gibi arama motorlarının İnternetteki milyarlarca sayfayı indeksleyip sıralamasına yardımcı olmak için webte gezinir.
Botlar genel olarak iyi bir şey gibi görünsede botların etrafta özgürce dolaşması web yöneticileri tarafından istendiği anlamına gelmez.

Botları tamamen engelleyebilir, sitenizin belirli alanlarına erişimlerini kısıtlayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Ancak yinede kötü amaçlı botlar robots.txt dosyasını yok sayarak web sitenizden uzaklaştıramayabilirsiniz.

Örneğin, Google tarayıcılarının ne sıklıkla ziyaret ettiğiyle ilgili robots.txt dosyanıza eklediğiniz tüm kuralları yok sayacaktır. Botlarla ilgili çok fazla sorun yaşıyorsanız Cloudflare gibi güvenlik çözümü işe yarayabilir.

Robots.txt dosyanın önemi nedir?

Çoğu web site yöneticisi için iyi yapılandırılmış bir robots.txt dosyasının en önemli iki avantajı vardır.

Çoğu web site yöneticisi için iyi yapılandırılmış bir robots.txt dosyasının en önemli iki avantajı vardır.

  • Kaynakları israf eden botları engelemeksunucu kullanımınızı optimize ederek sunucularınızdaki yükü hafifletir.
  • Arama motorlarınıntarama kaynakları istemediğiniz sayfalarda zaman kaybetmemesini sağlayarak, en çok ilgilendiğiniz sayfaları taramasına odaklanmasına yardımcı olur.

NOINDEX

Robots.txt arama motorlarının web site indekslerinizi yönetmede sorun yaşıyorsanız bir mete etiketi olan “noindex” etiketini kullanabilirsiniz. Google, işaretli alanları sitenizin içinden taramayacak olsa da, Google‘ın kendisi , harici bir site Robots.txt dosyanızla hariç tuttuğunuz bir sayfaya bağlanırsa, Google‘ın yine de bu sayfayı dizine ekleyebileceğini belirtir.

WordPress Robots.txt Dosyanızı Nasıl Oluşturur ve Düzenlersiniz?

WordPress siteniz için otomatik olarak bir “robots.txt” dosyası oluşturur. Alan adınızın sonuna “/robots.txt” ekleyerek test edebilirsiniz.

Yoast SEO ile Robots.txt

Dünya’da ki en popüler olan SEO eklentisi olan Yoast SEO’yu kullanıyorsanız, robots.txt dosyanızı Yoast arayüzünden oluşturabilir veya düzenleyebilirsiniz. Sırasıyla; SEO > Araçlar > Dosya Düzenleyicisi sayfasından geçiş yapmanız gerekiyor.

Yoast SEO araçlar ekranından dosya düzenleyicisine giriş yapmanız gerekiyor.
Daha sonra robots.txt dosyası oluştura tıklamalısınız.
Açılan ekranda robots.txt dosyasını dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

All in One SEO ile Robots.txt

Eğer All in One SEO eklentisini kullanıyorsanız. WordPress robots.txt dosyanızı; All in One SEO > Özellik Yöneticisi > robots.txt giriş yaparak aktif edebilirsiniz. Daha sonra All in One SEO menüsünde robots.txt bölümü açılacaktır.

All in One SEO, Robots.txt dosyasını aktif etme.
All in One SEO, Robots.txt dosya oluşturma ve düzenleme ekranı.

Rank Math SEO ile Robots.txt

Rank Math SEO eklentisini kullanıyorsanız. Sırasıyla Rank Math menüsünde, Genel Ayarlar sekmesinden Düzenle robots.txt‘e girerek robots.txt dosyasını düzenleyebilirsiniz. Genel ayarlarda Düzenle robots.txt bölüm gözükmüyorsa kurulum yapılırken gelişmiş kurulum seçilmelidir.

FTP üzerinden Robots.txt dosyası oluşturma ve düzenleme

Robots.txt işlevi sunan bir SEO eklentisi kullanmıyor ama robots.txt dosyası oluşturma ve robots.txt dosyasını düzenlemek için FTP hesabınıza robots.txt adlı bir dosya oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Robots.txt dosyasında olması gerekenler nelerdir?

Yazımın başında belirttiğim gibi robots.txt, robotların sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu kontrol etmenizi sağlar. Bu kontrolü iki temel komutla yapabilirsiniz. “User-agent(kullanıcı aracısı)  ve Disallow(izin verme)”

User-agent: Belirli botları hedeflememizi sağlar. User-agent, botların kendilerini tanımlamak için kullandığı koddur. Örneğin Google için geçerli olan, Yandex için geçerli olmayan bir kural oluşturabilirsiniz.

Disallow: Robotlara sitenizin belirli alanlarına erişmesini söylediği koddur.

Varsayılan olarak sitenizdeki her şey Allow (izin ver) olarak işaretlenmiştir. Bu nedenle kuralların neredeyse tamamına izin verildiği için gereksiz yere tekrar kullanılmasına gerek kalmaz. Örneğin, bir klasöre ve alt klasörlerine erişime izin vermemek, ancak belirli bir alt klasöre erişime izin vermek istediğinizde işe yarar.

İlk olarak kuralın hangi User-agent (Kullanıcı aracısına) uygulanacağını belirtmek adına Disallow(İzin verme) ve Allow (İzin ver) komutlarını kullanarak kurallar ekleyerek listeleyebilirsiniz.

Bazı özel kullanım örnekleri

Tüm sitenize bot erişimini engellemek için WordPress robots.txt dosyanıza eklersiniz şu satırı eklemelisiniz;

User-agent: *
Disallow: /

User-agent’ın yanındaki * (yıldız) işareti “tüm kullanıcı aracılar(botlar)” anlamına gelir. Yıldız bir joker karakteridir ve her kullanıcı aracısı için geçerlidir. / işaretinin yanındaki Disallow size erişim vermek ist

Tek bir botun sitenize erişmesini engellemek için;

Varsayalım ki web sitemizden sadece Bing‘in botlarını uzak tutmak istiyoruz. Yalnızca Bing’in sitenizi taramasını engellemek için, joker karakter * yıldız işaretini Bingbot ile değiştirmelisiniz:

User-agent: Bingbot
Disallow: /

Belirli bir klasöre veya dosyaya erişimi engellemek için;

Yalnızca belirli bir dosya, klasöre veya tüm alt klasörlere erişimi engellemek için örneğin; Wordrpress için wp-admin klasörünün tamamı ve wp-login.php dosyasını engellemek istediğimizi varsayalım.

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-login.php

İzin verilmeyen bir klasörün içindeki bir dosyaya izin vermek için;

Klasörün tamamını engellemek istiyorsunuz, ancak yine de o klasörün içindeki belirli bir dosyaya erişime izin vermek istiyorsanız şu örneği kullanabilirsiniz.

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php

Robots.txt dosyasına eklediğiniz bu kod parçası, /wp-admin/admin-ajax.php dosyası dışında /wp-admin/ klasörünün tamamına erişimi engeller.

Robotların WordPress arama sonuçlarını taramasını engellemek için;

WordPress web sitenizde arama satırı botlar tarafından çokça kullanılmaktadır. Robots.txt dosyasında ince bir ayar ile bu botları arama çubuğundan uzak tutabilmemiz mümkündür.

User-agent: *
Disallow: /?s=
Disallow: /search/

Robots.txt dosyasında farklı botlar için farklı kurallar oluşturma;

Şimdiye kadarki örnekler tek bir seferde tek bir kuralla ilgiliydi. Farklı botlarla farklı kurallara uygulanmak istenildiğinde robots.txt dosyasında yapmanız gereken güncelleme şu şekildedir:

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
User-agent: Bingbot
Disallow: /

Bu örnekte, tüm botların /wp-admin/ erişimi engellenecek , ancak Bingbot‘un tüm sitenize erişimi engellenecektir.

Robots.txt Dosyanızı Test Etme

Doğru şekilde kurulduğundan emin olmak için WordPress robots.txt dosyanızı Robots Testing Tool adresine giriş yaparak test edebilirsiniz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wordpress

Yoast SEO Eklentisi Kurulum ve Kullanımı

Published

on

By

Yoast SEO eklentisi, WordPress web sitenizi SEO uyumlu olarak optimize eder. WordPress, SEO açısından önemli olan; sayfa başlıkları, meta etiketleri, site haritalari gibi unsurların yönetilmesine izin verecek özelliklere sahip değildir. Bu nedenle çeşitli SEO eklentileri piyasaya sürülmüştür. Bu bağlamda piyasadaki en meşhur ücretli SEO eklentisini A’dan Z’ye bütün yönleriyle sizlerle paylaşmak istedim. (Ücretsiz sürümüde çok kullanışlı).

Yoast SEO eklentisi, wordpress web sitenizi SEO uyumlu hale getirmek için tasarlanmıştır.
Yoast SEO eklentisi, wordpress web sitenizi SEO uyumlu hale getirmek için tasarlanmıştır.

Yoast SEO Eklentisi nasıl kurulur?

  1. Admin Panel > Eklentiler > Yeni Ekle‘ye gidin.
  2. Arama kutusuna “Yoast by WordPress SEO” yazın .
  3. Yükleye tıklayın. (İndir)
Yoast SEO‘yu indirin.
  1. Birkaç saniye içinde eklenti otomatik olarak indirilir ve yüklenir. Geriye kalan tek şey Eklentiyi Etkinleştir’e tıklamak .
Yoast SEO‘yu indirerek etkinleştirin.

WordPress SEO by Yoast eklentisini ayarlama

Yoast SEO eklentisini, etkinleştirdikten sonra, Dashboard‘da yeni bir SEO menü ögesi görünecektir.

Genel bir tablo çizmek gerekirse, Yoast SEO eklentisinin en önemli ayarlardan bazılarını göstereceğim. Elbette bunların önem durumu web sitenizin kategorisine göre değişiklik gösterebilir.

SEO sekmesini ziyaret etmeden önce Kalıcı Bağlantılar ayarlarınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Ayrıntılı olarak ayarların nasıl olması gerektiğini WordPress Kalıcı Bağlantılar yazımda inceleyebilirsiniz.

WordPress Kalıcı Bağlantı ayarları sayfası.

Genel Ayarlar

Kalıcı bağlantı ayarını yaptıktan sonra yapmanız gereken en önemli ayar, başlık ve meta ayarlarıdır. Gösterge Tablosu > SEO > Arama Görünürlüğü > Genel adımlarını izleyerek ikinci adımı atabilirsiniz.

Gösterge Tablosu > SEO > Arama Görünürlüğü > Genel

Web sitenizin SEO başlığı 6-7 kelime ve 70 karakterden kısa olmalıdır. Arama motorları, meta açıklama etiketinden maksimum 156 karakter görüntüler, bu nedenle açıklamanızı kısa tutmanızı tavsiye edilir. Güzel, okunabilir bir açıklama sitenizde SEO için uzun bir yol kat edecektir.

Knowledge graph nedir?

Google bilgi grafiği (knowledge graph), çeşitli kaynaklardan topladığı bilgileri Google arama motoruna ait sonuçların geliştirilebilmesi için kullanılan bilgi tabanlı algoritmadır. Ayrıntılı bilgi için Knowledge graph Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyarak aydınlanabilirsiniz.

Schema.org nedir?

Web sayfaların arama motorunda sunuşunu iyileştirmek adına web sitesindeki sayfaları biçimlendirmek için kullanılan sözlüktür. Ayrıntılı bilgi için Schema.org Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyarak aydınlanabilirsiniz.

İçerik Türleri Ayarları

İçerik türleri, Yoast SEO eklentisinde sahip olduğunuz her türlü içerik için varsayılan arama görümünün ne olacağını belirtmenize izin verir. Yazılar ve sayfaların hangi içerik türlerinin görüneceğini ve bunların varsayılan açıklamasını düzenleyebilirsiniz.

Yoast SEO eklentisi, arama sonuçlarında nelerin göründüğünü belirlemenizi kolaylaştırır

Yazılar (post) ve Sayfalar (page)

Arama motorunun bir sayfayı veya gönderiyi sıralaması için onu bir dizine eklemesi gerekiyor. Yazılarınızdaki ve sayfalarınızdaki SEO ayarlarını yapabileceğiniz alanlardır. Sayfa ve yazıların tarayıcılar tarafından neyin dizine eklenmesi gerektiğini belirlemek için kullanılır. İçeriğinizi indekslenmeye en uygun hale getirmek için ayarları bu bölümde bulabilirsiniz. Gönderi ayarlarındaki “Yazılar arama sonuçlarında gösterilsin mi?” sorusuna evet derseniz, gönderileriniz XML site haritasında gözükür ve dolayısıyla sonuçlarlarda da görüneceğinden emin olursunuz.

Ortam

Resim ve videoyu Worpress’e yüklediğimiz zaman, WordPress medyaya ek URL oluşturur. Bu ayarı Evet olarak işaretlemek tavsiye edilir.

Kategoriler

Yazılar ve postlar sayfasındaki tüm kurallar burada da geçerlidir. Kategori ve etiketleri indekslemeye uygun hale getirir. Görseldeki en altta bulunan “Kategori bağlantıları“, URL’enizdeki ön eki kaldırmaya yarar.

Arşivler

Yazar, tarih, özel arama sayfaları ve 404 sayfalarının SEO‘ya uygun hale getirmenize yarar.

Yol haritası

WordPress web sitenize içerik haritası eklemenize fayda sağlar. Ayrıntılı olarak “Yoast SEO içerik haritası nasıl uygulanır”, yazımızda yazdık.

RSS

RSS beslemesi ayarları, otomatik olarak RSS beslemelerinize içerik eklemenizi sağlar. Blogunuza ve yazılarınıza bağlantılar ekleyerek Robotlara otomatik bağşantı vermenize olanak sağlar. Bu sayede arama motorları gerçek içeriğin kaynağını daha iyi tespit etmesini sağlar.

Yoast SEO Eklentisi İçerik Ekranı SEO Ayarları

Odak Anahtar Kelime

Web sitenize düzenli olarak kaliteli içerik eklemek en bilindik SEO stratejisidir. Google, web sitenizdeki içerik hacminin artmasıyla web sitenizin aktif olduğunu anlar. Rastgele içerik eklemektense bir anahtar kelime stratejisi oluşturmak ve bu anahtar kelimeyle ilgili hedef kitle yaratmak kaliteli içerik oluşturma açısından önemli bir adımdır. Ayrıntılı olarak bilgi almak istiyorsanız, “WordPress odak kelime nasıl seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

SEO Analizi

Yoast SEO eklentisi kurulumu yapıldıktan sonra içerik eklemeye çalıştığımızda panelimize yeni ögeler eklendiğini fark edeceksiniz. Odak anahtar kelimemizi seçtikten sonra yazımızı yazarken Yoast SEO eklentisi, bizlere yazımızı yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini gösteren 14 ana başlık altında ip uçları veriyor.

A, Outbound Links

Web sitenizdeki bir sayfadan başka bir sayfaya dahili bağlantı vermek, web sitenizi arama motorları için optimize olmasına olanak sağlar. Yazınızın konusuyla alakalı olmasına dikkat edin.

B, Internal Links

Yazınızın içinde başka bir web sayfasına harici bağlantı vermek, sitenizi arama motorlarında bir adım öne çıkartacaktır.

C, Keyphrase in introduction

Anahtar kelimenizin içeriğin ilk yüzde onluk bölümünde kullanılması gerekmektedir.

D, Keyphrase length

Anahtar kelimenizin uzunluğunun kontrolü açısından yararlıdır.

E, Keyphrase density

Yazınızdaki anahtar kelimenizin kaç kere geçtiğini sayarak size olması gereken oranı verir. Örneğin 478 kelimelik bir yazımda anahtar kelimemin yazımda 10 kere geçmesi gerektiğini söylüyor.

F, Keyphrase in meta description

Anahtar kelimemizin meta açıklamasında olup olmadığını kontrol eder.

G, Meta description length: Well done!

Meta açıklamamızyın uzunluğunu kontrol ediyor. Maksimum 160 karakter uzunluğunda olması gerekiyor.

H, Previously used keyphrase

Anahtar kelimenizin başka bir yazıda kullanılıp kullanılmadığını denetler.

I, Keyphrase in subheading

Yazınızı başlıklara bölmenizi tavsiye eder. Okuyucu açısından ve sitenize gelen botlar

İ, Image alt attributes

Yazınızın içindeki resimlerde ki alt etiketlerini denetler. Mutlaka resimlerde anahtar kelimenizi kullanmalısınız.

J, Text length

Metninizin uzunluğunu denetler. Arama motorları 300 kelimeden az yazınızı spam olarak algılayabilir. Yazınızı minimum 300 kelime olacak şekilde yazmalısınız.

K, Keyephrase in title

Yazı başlıklarında anahtar kelimenin geçip geçmediğini inceler.

L, SEO title width

Yazı başlığınızın SEO kriterlerine uyup uymadığını denetlemeye yarar.

SEO uyumlu makale nasıl yazılır öğrenmek istiyorsanız “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” yazımızı okumalısınız.

Continue Reading

Trendler

Copyright © 2011